beats by dre cheap

Gotovo je , gotovo !

Gotov je još jedan Eurosong... Šta reći u ovom momentu , kad smo svi pregrijani od uzbušenja i velikih očekivanja. Norveška je pobjedila, i to uvjerljivo . Nije to nešto, što nas je začudilo i ostavilo bez teksta. Budimo realni, oni su slavili i prije početka finala.

Naša Regina je bila sjajna. Bez zrnca treme, su otpjevali svoju "Bistru vodu". Davor je prelijepo pjevao, a nastup je bio odličan. No, to nije uvijek dovoljno ! Da se osvrnem na sivilo večerašnjeg showa. Ni Alsou i Ivan nisu bili ništa specijalno. Dobro, imali su ljepše frizure i blago bolju dikciju, ali ništa što bi popravilo sveukupan prosječan dojam, ekstra skupe manifestacije u Moskvi. Intervalact nikad jadniji. Jedino što je bilo OK je otvaranje sa Dimom Bilanom, ali i to je za moj ukus malo premorbidno.

Ono što smo ovih dana gledali u Moskvi, svakako je ispod očekivanog. Prvo su nas dvije noći terorisali Natalya i čovječuljak, kojem ne pamtim ime. Čudna kadriranja, bezvezne izjave, blesavi intervalactovi spada u ono što svakako nismo očekivali od manifestacije u koju je uloženo bogatstvo od 45 miliona dolara. Ipak je to velika Rusija i očekivali smo puno više od njih .

No, vratimo se mi finalu. Glasanje je dio koji je prilično čudno. Jasno je da format sa glasanjem žirija i nije uveo neke ekstrmne preokrete. Opet su tu 12-ice od Cipra za Grčku, zatim poslovično rodoljubni Skandinavci koji su učtivo skupljali svaki bod. Ono što nas je posebno začudilo je momenat kad je Laka rekao : "8 points to Israel". Ajde, pjesma govori o miru. Ali zar su naši građani toliko čudni, pa da u moru dobrih i kvalitetnih pjesama odaberu Izrael, koji je na kraju dobio zasluženu poziciju. Slovenci su možda i najveće izdajice ove godine. AJde što su Hrvatima dali 5, ali BiH je od njih dobila 10 ! Razumijem da su htjeli ispasti "civilizirani" i dati glas u Norvešku.

Možda će te reći da sam licemjer i da prozivam druge za komšijsko glasanje, a sam tražim da komšije glasaju za nas. E, pa da ! Otprilike imate pravo ! Ako cijela Evropa u više navrata proračunato daje glasove, onda na to imaju pravo i EX-Yu zemlje.

Regina je dobila 106 bodova i ostala na dobrom 9. mjestu , iako realno zaslužujemo puno više i bolje ! I nije to neki neuspjehm, pogotovo ako znamo da smo od međunarodnih novinara nagrađeni za najbolju pjesmu. Ono što raduje je da smo u proteklih nekoliko godina non-stop  u TOP 10, čime se može podičiti vrlo mali broj zemalja ! Driekcija BH. Eurosong je odradila odlično. Iskreno, odabrali su najbolju pjesmu, imali najbolji nastup, ali... Uvijek postoji "ali". Čini se da je simpatični Rybak ipak bio bolji !

Žrtve smo ovog sistema glasanja ! Nekima je dobro sjeo ( npr : Britancima i Francuzima ) , dok su manje države stagnirale. Izgubili smo veliku zalihu bodova od Turske, Norveške , Švicarske, Azerbejdžana...Ipak, ostaje nada da ćemo jednom poslati neku super, turbo,mega, giga dobru pjesmu pa da ćemo onda i mi kupiti ove 12-ice kao Norvežani.

Pomalo je frustrirajuće uvijek imati novu, zanimljiviju i drugačiju pjesmu i uvijek biti 9-10 . Da budem jasan, biti 9-10 od 42 zemlje izvrsan je uspjeh, ali moramo pogledati istini u oči i reći da smo očekivali puno više ! 

Prije nego što dalje nastavim o finalu evo raspleta polufinala :

Prvo polfuinale :

1.Island
2.Turska
3.Bosna i Hercegovina
4.Švedska
5.Armenija
6.Malta
7.Israel
8.Portugal
9.Rumunija
10.Finska ( ušla kao izbor žirija, Makedonija je po televotingu bila 10. )

Drugo polufinale :

1.Norveška
2.Azerbejdžan
3.Estonija
4.Grčka
5.Moldavija
6.Ukrajina
7.Albanija
8.Danska
9.Litvanija
10. Hrvatska ( ušla kao izbor žirija, Srbija je po televotingu bila 10.)

Eto zanimljivo je da su dvije EX-Yu države ispale zbog žirija !

No vratimo se mi finalu., tačnije trijumfu Norveške. Pjesma i nije po mom ukusu. Previše etna, presladunjavo i nerazumljivo, ali eto odlučila je Evropa. Po meni je ova pjesma zaslužila 5-6 mjesto, ali očito je opet osmjeh od milion dolara i šarm odlučio.

Mnogi govore kako je vrijeme da BiH odustane od Eurosonga, nakon još jednog nepravedno solidnog plasmana. Ja ipak ne bih rekao ! Moramo biti ustrajni ! Rusi su na pobjedu čekali 16 godina i dočekali su je.

Još jednom hvala momcima iz grupe Regina, što su nam osvjetlali obraz. Hvala cijeloj delegaciji što je odradila super posao. Nadam se da ćemo u Oslu opet važiti za favorita, ali da ćemo tad tu ulogu u potpunosti i ispuniti !

Hvala vam, što sam bio ponosan na činjenicu da sam Bosanac !

Eurosong box
http://eurosongbox.blogger.ba
17/05/2009 01:21